Az extrovertált ember

Érdekes jelenség, hogy bár napjaink világa inkább az extrovertáltaknak van kitalálva, mégis nagyságrendekkel több cikk szól az introvertáltakról. Még érdekesebb, hogy vannak nyilvánvalóan inkább extrovertált emberek, akik azt bizonygatják, hogy ők valójában introvertáltak. Mintha trendi lenne intrónak lenni. 

Először is azt kell leszögeznünk, hogy az extroverzió és introverzió nem kategória, hanem egy skála két pólusa. Minden ember rendelkezik ezen a skálán belül egy olyan területtel, amelyben a legjobban érzi magát. Idegrendszeri meghatározottságú, születésünk pillanatától fennálló beállítódás. 

Fontos még tudnunk azt is, hogy az extroverzió-introverzió a személyiségünket alkotó jellemzőknek csak egyik dimenziója, amely azt mutatja meg, hogy milyen energiaszerzési módot preferálunk. Az. introvertáltaknak visszavonulásra és nyugalomra van szükségük a feltöltődéshez, az extrovertáltak a másokkal való kapcsolatból és tevékenységből merítenek energiát. 

Az intro-extro beállítódás viszont teljesen független a személyiséget meghatározó más vonásoktól. A sztereotípiák az extrovertáltakkal kapcsolatban is ugyanúgy megjelennek s ezek lehetnek negatív előítéletek is, bár az igaz, hogy a legtöbb esetben pozitívak. 

Az extrovertált, társaságkedvelő emberek általában sikeresebbek, közkedveltebbek. Ám ennek a személyiség típusnak is lehet árnyoldala és az extroverzió bizonyos élethelyzetekben nem feltétlenül előnyös.

Az inkább extrovertált típusú emberek mivel a társaság tölti fel őket ezért tartanak attól, hogy egyedül maradjanak, akár rövid időre is. Az emberek jelenléte számukra nem fárasztó, hanem örömteli. 

Érdemes ezért a társaságbeli működésüket megfigyelni s így kaphatunk róluk egy részletesebb képet. Az extrovertáltak könnyebben és szívesebben ismerkednek, kifejezetten jól kommunikálnak, a kapcsolataikban kezdeményező szerepet töltenek be. Sok esetben megfigyelhető azonban, hogy a kapcsolataik felületesebbek és a kommunikáció során kevésbé képesek figyelni a többi emberre.

Az extrovertált emberek társaságbeli viselkedésére jellemző az is, hogy keresik a szemkontaktust, és kevésbé érzékenyek a személyes terüket illetően, ezért nem tartózkodnak a testkontaktusoktól és gyakran megérintenek másokat. Az extrovertált típusú emberek hamarabb kezdenek szexuális életet élni, melynek hátterében szintén az áll, hogy könnyedén alakítanak ki kapcsolatokat, közvetlenek és nyitottak.

Az extrovertáltakat általában népszerűbbeknek gondolják, de ahogyan már írtam ez csak egyik dimenziója a személyiségünknek. Ezért az extroverzió megnyilvánulása egyénenként különbözhet és így az arra adott szociális reakció is. 

Az egyéb személyiségjellemzőkkel való együttállás alapján az extrovertáltaknak különböző típusai vannak.

A társaságot kedvelők szabad idejüket legszívesebben társas közegben töltik. Nem szívesen hagynak ki egyetlen összejövetelt sem. Szeretik, ha zajlik körülöttük az élet. Ahol megjelennek, sok barátot szereznek és kapcsolataik nem feltétlenül felületesek. Szeretik a szórakozást, jó társalgók.

Az élménykereső extrovertált hasonlóan a társaságkedvelőhöz, ott szeret lenni, ahol történik valami. Náluk azonban az emberekkel való interakciónál fontosabb, hogy kifejezetten intenzív, izgalmas élményben vegyenek részt. S ebben különböznek a társaságkedvelőktől. Nem szeretik a rutinos, megszokott helyzeteket. Esetükben fontosabb az élmény, mint a társaság, akivel együtt vannak. Rámenősek, merészek, kalandvágyóak, de általában nem elég kitartók az emberi kapcsolatokban mivel az új izgalmakat keresik. 

Az aktív extrovertáltak tele vannak energiával, ezért szinte állandóan csinálniuk kell valamit. Sportokban, játékokban remekül érzik magukat. Állandóan mozgásban vannak, nehéz őket követni. 

Az önérvényesítő extrovertáltaknak a legfontosabb a vezetői pozíció. Szeretnek a középpontban lenni, irányítani. Ők a hangadók, fontos, hogy az ő szándékuk érvényesüljön. Általában szeretnek nagyobb csapat előtt beszélni és élvezik a hatalmukat. Határozottak, dominánsak, öntudatosak.

A szeretet adó extrovertáltak könnyen bizalmukba fogadnak másokat. Szívélyesek, vendégszeretőek. Nekik az a fontos, hogy tudjanak másoknak adni.

A szeretetkereső extrovertált inkább pozitív érzelmeket kapni szeret, de ő maga is hamar belelkesül, hajlamos a rajongásra, akár emberek, akár tevékenységek iránt. Szinte mindig jókedvűek, a pozitívumot keresik és képesek azt meglátni magukban és másokban is.

Láthatjuk, hogy az extrovertáltakon belül is a különböző típusok vannak és sokféleképpen működnek. A két jellemző sztereotípia, a közkedveltség és a felületesség nem mindig jellemző mindegyik kategóriára. 

Köszönjük az extrovertáltaknak a dinamizmust, amivel mozgatják világunkat és az emberi közösségeket és köszönjük az introvertáltaknak a világ értésének szándékát és a nyugalmat. Mindkét működésre nagy szükségünk van. 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .