Mélység

Egyik kőről a másikra lépked. Könnyedén táncol a vizek felett, az állandóan mozgásban lévő hullámzó tengeren. Nem is néz le, lehunyt szemmel, befelé figyel. Hallgat a megérzéseire, lelkéből jövő szavak rezdülésére. Ő maga a költészet, a megtestesült képzelet. Ő a Kelyhek Királynője, a Költészet Angyala, a Múzsa vagy Szaraszvati maga.

Úgy tűnhet csak találomra lépked ide-oda, pedig minden lépése mélyről gyökerező tudására épül, melyet a tudattalan végtelen, állandóan mozgásban lévő, a valósággal néha alig érintkező világából merít. Az élet tánca ez, egyensúlyozni a bizonyosság kövein a folyton változó, kiismerhetetlen létezésben. Csak a realitásban keresni a megoldást hiba volna, több annál a világ, mint amit a két szemünkkel látunk, fülünkkel hallunk vagy kezeinkkel megfogunk. Van a mélyben, az emberben legbelül egy másfajta tudás, egy másik világ, a fantázia, az intuíció bölcsője. Ahonnét a képzeletünk szárnyalhat határok nélkül, a lehunyt szemhéjunk mögött bármit láthatunk, bármit hallhatunk, bárhová eljuthatunk. Azt mondjátok, mivégre, hiszen az nem a valóság, csalóka ábránd, révedezés, semmire sem jó. De lelkünk bölcsebb annál, hogy hagyja magát bebörtönözni a realitásban. Minden pillanatot, akár a valóságban, akár álmodozásban történik, úgy él át, mintha megtörtént volna. S az érzések megjelennek és nyomot hagynak a szívünkben, a lelkünkben és segítenek átkelni a mindennapokon is.

A tudattalanunk bölcs, mindig tudja mi a jó nekünk. Ha csak pihenni akarunk, feltöltődni, akkor is meglátogathatjuk, de akkor is, ha kérdésekre keressük a választ. A tudattalanban nincs tér és idő, ha alámerülünk a mindenség végtelen óceánjába kerülünk, ahonnét felhozhatjuk a felszínre mindazt, amire szükségünk van. Ez a mélység sosem nyel el, csak körbevesz, megtart és aztán felemel. Így nem sodródunk el távolra önmagunktól, a tudattalanunk a horgony. Nem válunk mássá, mint aki eredetileg akartunk lenni, amikor ide érkeztünk ebbe a létezésbe. Mindig betekinthetünk lelkünk legmélyére és emlékeztethetjük magunkat, hogyan szeretnénk élni. Önmagunként.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .